Εκπαιδευτική διδακτική επίσκεψη στο Ρούπελ:«Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται» Και στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής.

ΕΞΩΦΥΛΟ

Το 2ο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας πραγματοποίησαν σήμερα, 8 Μαρτίου 2024 Εκπαιδευτική διδακτική επίσκεψη στο ιστορικό οχυρό του Ρούπελ και στη συνέχεια  στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής.

Το θρυλικό οχυρό του Ρούπελ, συνώνυμο του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της αντίστασης κατά του ναζισμού, στέκει περήφανο στην είσοδο της ομώνυμης Στενωπού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που τόσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκε κατά τον Β’ Π.Π. κερδίζοντας τον θαυμασμό του αντιπάλου και των Συμμάχων .
Σήμερα το Ρούπελ αποτελεί ζωντανό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και διαχρονικό σύμβολο πανανθρώπινων αξιών. 

  1. Ιστορική Εναλλακτική Μάθηση: Η επίσκεψη στο οχυρό του Ρούπελ παρείχε μια ζωντανή εμπειρία της ιστορίας και των γεγονότων που συνέβησαν εκεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μαθητές ανέπτυξαν βαθύτερη κατανόηση των ιστορικών γεγονότων μέσω της άμεσης επαφής με τον τόπο και τα ιστορικά μνημεία.
  2. Συνεργατική Μάθηση: Η επίσκεψη σε ένα τόσο σημαντικό ιστορικό μνημείο προώθησε τη συνεργατική μάθηση μεταξύ των μαθητών. Η ανταλλαγή ιδεών και η συζήτηση για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί  ενίσχυσαν την κοινότητα της τάξης και  ενθάρρυναν την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών.
  3. Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Έρευνας: Οι μαθητές ανέπτυξαν δεξιότητες έρευνας καθώς εξερεύνησαν το οχυρό και το περιβάλλον του. Μέσω παρατηρήσεων  και μελέτης των εκθεμάτων, οι μαθητές ανέπτυξαν ικανότητες ανάλυσης και κριτικής σκέψης.
  4. Πρακτική Εφαρμογή Μαθησιακών Περιεχομένων: Η επίσκεψη στο οχυρό του Ρούπελ συμπλήρωσε τη θεωρητική μάθηση στην τάξη με πρακτική εφαρμογή. Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων είχαν την δυνατότητα  να συνδέσουν τα μαθησιακά περιεχόμενα που έχουν μάθει στην τάξη με το πραγματικό περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.
  5. Προώθηση Κριτικής Σκέψης: Η επίσκεψη στο οχυρό ενθάρρυνε τους μαθητές να σκεφτούν κριτικά για τη σημασία των ιστορικών γεγονότων και των επιπτώσεών τους στη σύγχρονη κοινωνία. Αυτό  ενίσχυσε την κριτική τους σκέψη και την ικανότητά τους να αξιολογούν πολύπλοκες καταστάσεις.

Η διδακτική επίσκεψη στο οχυρό του Ρούπελ παρείχε μια πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία που ξεπερνά τα όρια του σχολικού βιβλίου και ενισχύει την κατανόηση, τη συνεργατική μάθηση και τις δεξιότητες των μαθητών.

Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής

Στη Θερμοπηγή Σερρών ένα μικρό χωριό 80 κατοίκων, πάνω από την παλιά Ε.Ο. Σερρών-Προμαχώνα, που ανήκει διοικητικά στο κοντινό Σιδηρόκαστρο βρίσκεται ένα μουσείο φυσικής ιστορίας που έγινε γνωστό για τα σημαντικά ευρήματα που φιλοξενεί.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Θερμοπηγή Σερρών

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Θερμοπηγή το μοναδικό παγκοσμίως διατηρημένο κρανίο αγκυλοθήριου– που βρέθηκε στην περιοχή.Έζησε πριν από 7.000.000 χρόνια.

Ένα ζώο που η όψη του θύμιζε κάτι μεταξύ ρινόκερου και αλόγου και έζησε πριν από 7.000.000 χρόνια. Το κρανίο, έχει προσελκύσει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον και υπήρξε αναφορά γι’ αυτό και στο National Geographic.

Τα απολιθώματα τοποθετήθηκαν στις προθήκες του Μουσείου στη Θερμοπηγή. Εκτός από την έκθεση με τα απολιθώματα, η οποία εμπλουτίστηκε από δωρεές κυρίως, με διάφορες συλλογές απολιθωμένων ασπόνδυλων ζωών, ψαριών, φυτών, ορυκτών κ.λ.π από τη γύρω περιοχή για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.Προσδιορίστηκαν πρόδρομα ιππάρια, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι, αγριόχοιροι, μαστοδόντες (προϊστορικοί ελέφαντες), γαζέλες, αντιλόπες, μαχαιρόδοντες και μικρά σαρκοφάγα που πιθανόν ανήκουν στις οικογένειες των μουστελιδών ή των υαινιδών κ.ά.

2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών 1024x351

2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα