Διάκριση των μαθητών μας στον Εθνικό διαγωνισμό Haïku.

haiku resultats

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 ανακοινώθηκαν με Δελτίο Τύπου από τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου (Association des Professeurs de Langueet de Littérature françaises Diplômés des Universités – A.P.L.F. – D.U) τα αποτελέσματα του Εθνικού Διαγωνισμού Haïkus 2023-2024 C.E.O – F.I.P.Fπου έγινε στην γαλλική γλώσσα.

Οι μαθητές της Στ τάξης που μαθαίνουν γαλλικά ως β ξένη γλώσσα συμμετείχαν με τρεις δημιουργίες haïku για το επίπεδο Α.

Πρόκειται για ποιήματα haïku για το φλαμίνγκο και τη χουλιαρομύτα που αρχικά έγραψαν στα ελληνικά για το πρότζεκτ Πινακίδες στις βάρκες της λίμνης Κερκίνης και στην συνέχεια τροποποίησαν στα γαλλικά για τον Εθνικό Διαγωνισμό Haïku.

To ποίημα με το οποίο διακρίθηκαν και περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού σε διεθνές επίπεδο έχει ως θέμα την Κουκουβάγια του χιονιού που ήταν και το κεντρικό θέμα του Διαγωνισμού για φέτος.

H Koυκουβάγια του Χιονιού έχει κίτρινα μάτια και ολόλευκο χρώμα στα πούπουλα για το αρσενικό λευκό χρώμα και μαύρα μικρά σημάδια για το θηλυκό.

Η Κουκουβάγια του χιονιού αποτελεί ένα από τα σύμβολα του Καναδά και συμβολίζει την ειρήνη. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) η 22η μοίρα Καναδών στρατιωτών (με το όνομα Van Doos) πολέμησε στο πλευρό των Βέλγων και των Γάλλων. Η Καναδή γλύπτρια Marie- Josée Ledoux εμπνεύστηκε από την θυσία των Καναδών στρατιωτών και δημιούργησε ένα γλυπτό που απεικονίζει την κουκουβάγια του χιονιού με ανοιχτά τα λευκά φτερά της για να δείξει ότι με πολύ κόπο κατακτιέται η ειρήνη κάνοντας πολλές προσπάθειες.(Marie-Josée Ledoux)

Το δικό μας ποίημα στα γαλλικά που διακρίθηκε στον Εθνικό Διαγωνισμό Haïku 2023-2024 ακολουθεί τα κριτήρια συγγραφής αυτού του μικρού ιαπωνικού ποιήματος με 3 στίχους (1ος στίχος 5 συλλαβές, 2ος στίχος 7 συλλαβές, 3ος στίχος 5 συλλαβές). Το Haïku είναι με συνολικά 17 συλλαβές η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Μέσα από το Haiku παρουσιάζεται μία εικόνα της φύσης ( κουκουβάγιες του χιονιού) και ταυτόχρονα το μήνυμα της ειρήνης, δηλαδή το παιχνίδι.

Avec manteau blanc

Harfangs de neiges aux yeux jaunes

Fiers jouent à cache – cache

 

Μετάφραση στα ελληνικά

Με λευκό παλτό

Κουκουβάγιες του χιονιού με κίτρινα περήφανα μάτια

Παίζουν κρυφτό

Συγχαρητήρια στους μαθητές της Στ τάξης που μαθαίνουν γαλλικά ως β ξένη γλώσσα και χρησιμοποιούν τα γαλλικά με δημιουργικό τρόπο συνδυάζοντας την εκμάθηση της γλώσσας με διάφορες μορφές τέχνης.

Η υπεύθυνη της δράσης Haïkus

Μακρυπούλια Σταματούλα

Καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας.

2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών 1024x351

2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα