“Ιστορία & την Τέχνη του Ψηφιδωτού στο σχολείο μας

Εξώφυλλο

Αυτό τον Φλεβάρη, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας, κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιδωτά κατά την διάρκεια του μαθήματος Εικαστικών.

Οι μικροί καλλιτέχνες, αφού παρακολούθησαν παρουσίαση σχετικά με την ιστορία του ψηφιδωτού, από την καθηγήτρια Εικαστικών του σχολείου Κατερίνα Σύκα, επέλεξαν θεματολογία και δημιούργησαν είτε ατομικά(Β’-Δ’ Τάξη Δημοτικού), είτε ομαδικά έργα (Ε’ Τάξη Δημοτικού).

Με τον όρο ψηφιδωτό ή μωσαϊκό εννοούμε μια επιφάνεια (που μπορεί να είναι δάπεδο, τοίχος ή οροφή) η οποία καλύπτεται από ένα στρώμα κονιάματος, δηλ. ένα είδος λάσπης που λειτουργεί ως συγκολλητικό υλικό πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένες οι ψηφίδες. Οι ψηφίδες είναι μικρού μεγέθους πέτρες. Μπορεί να προέρχονται από φυσικά υλικά, π.χ. διάφορα πετρώματα (π.χ. γρανίτη, πορφυρίτη κ.ά.) ή φίλντισι κ.α. ή από κατασκευασμένα υλικά π.χ. κεραμίδι, υαλόμαζα κ.ά.

Η διαδικασία παραγωγής ενθουσίασε τους μαθητές και τις μαθήτριες. Αρχικά συνεργάστηκαν ομαδικά, κόβοντας σε λωρίδες, με ψαλίδι, χρωματιστά χαρτόνια Canson ώστε να δημιουργήσουν μικρά χάρτινα τετράγωνα, τα οποία λειτούργησαν ως ψηφίδες. Στη συνέχεια, σχεδίασαν σε χαρτόνι Α4 το θέμα της επιλογής τους (ζώα, φύση, φρούτα, λουλούδια, γεωμετρικά Σχήματα κ.α.) και ολοκλήρωσαν τα έργα τους κολλώντας τις χρωματιστές ψηφίδες στην επιφάνεια, σύμφωνα με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Εικαστικών.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι και η ομαδική εργασία ψηφιδωτού της Ε’ Τάξης Δημοτικού, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες σχεδίασαν και κάλυψαν με ψηφίδες ομόκεντρους κύκλους σε χαρτόνι 50Χ70εκ. Βασισμένοι όχι μόνο στην τεχνική του ψηφιδωτού αλλά και στο έργο μίας σπουδαίας Αμερικανίδας ζωγράφου του 20ου αιώνα, Alma Thomas, δημιούργησαν ένα μεγάλο πολύχρωμο ψηφιδωτό το οποίο κοσμεί τον χώρο του σχολείου.

Παρακάτω αναρτώνται τα έργα των μαθητών /τριών μας.

Οι μαθητές της Ε’ Τάξης κατά την διαδικασία δημιουργίας Ψηφιδωτού

Ψηφιδωτό των μαθητών & μαθητριών της Ε’ Τάξης, 50Χ70 εκ. , 2ο Δ.Σ Ηράκλειας, 2024

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μικρούς καλλιτέχνες του σχολείου μας για το όμορφο εικαστικό αποτέλεσμα!

Υπεύθυνη δράσης

«Η Ιστορία & η Τέχνη του ψηφιδωτού»

Σύκα Αικατερίνη

Καθηγήτρια Εικαστικών

2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών 1024x351

2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα