“Το μικρό εγώ είμαι εγώ”

to mikro egw eimai egw 827x1024
to mikro egw eimai egw 827x1024
to mikro egw eimai egw 827×1024

Το παραμύθι “Το μικρό εγώ είμαι εγώ” είναι ένα τρυφερό και διδακτικό έργο που μας μίλησε σήμερα στο σχολείο ο ψυχολόγος Τζουράκης Παναγιώτης ,Μπακούρα Πασχαλία – Κοινωνική Λειτουργός ,Γιαβρούδη Βασιλική – Κοινωνική Λειτουργός του κέντρου κοινότητας του δήμου Ηράκλειας, με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας. Η ιστορία αυτή δημιουργήθηκε από τη Mira Lobe και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία που εστιάζουν στη σημασία της αυτογνωσίας και της αποδοχής του εαυτού μας και των άλλων.

Η ιστορία ξεκινά με έναν μικρό ήρωα, ένα πλάσμα που δεν ξέρει ποιος είναι και από πού προέρχεται. Περιπλανιέται στον κόσμο, συναντώντας διάφορα ζώα και προσπαθώντας να βρει την ταυτότητά του. Κάθε ζώο που συναντά του λέει ότι δεν είναι σαν αυτούς και του δείχνει τις διαφορές τους. Αυτό δημιουργεί στον μικρό ήρωα μια σύγχυση και ανασφάλεια, καθώς νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά.

Ωστόσο, μέσα από το ταξίδι του και τις συναντήσεις του με τα άλλα ζώα, ο μικρός ήρωας αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι κακό, αλλά κάτι που τον κάνει μοναδικό και ιδιαίτερο. Στο τέλος της ιστορίας, ο μικρός ήρωας αποδέχεται τον εαυτό του όπως είναι και καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζεται να μοιάζει με κανέναν άλλον για να έχει αξία και να είναι σημαντικός.

Το παραμύθι “Το μικρό εγώ είμαι εγώ” μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας. Μέσα από τη γλυκιά και απλή αφήγησή του, διδάσκει στα παιδιά την αξία της αυτογνωσίας, της αποδοχής και του σεβασμού προς τους άλλους. Τονίζει ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και ότι η διαφορετικότητα είναι αυτή που κάνει τον κόσμο πιο πλούσιο και ενδιαφέρον.

Η παρουσία του ψυχολόγου στο σχολείο μας σήμερα και η ανάλυση του παραμυθιού βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν βαθύτερα αυτά τα μηνύματα και να συζητήσουν για τη σημασία της αποδοχής και της συμπερίληψης στην καθημερινή τους ζωή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να μάθουν να εκτιμούν τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου και να χτίσουν σχέσεις βασισμένες στην κατανόηση και τον σεβασμό.

2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών 1024x351

2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα