Το 2ο Δημοτικό Σχολείο σε σύνδεση με το ΕΘΝΟΑ-4η Ολυμπιακή Εβδομάδα

εξωφυλλο
Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα γίνουν στο Παρίσι η ΕΘΝΟΑ διοργανώνει την 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στην οποία συμμετέχει το 2ο Δ.Σ. Ηράκλειας μαζί με σχολεία από την Ευρώπη και την Αφρική. Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 οι μαθητές Ε και Στ τάξης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακή συνεδρία κατά την οποία έμαθαν πληροφορίες για την αρχαία Ολυμπία. Ο ομιλητής Κώστας Αντωνόπουλος μας διηγήθηκε την ιστορία της άσβεστης φλόγας η οποία φυλαγόταν στο Πρυτανείο κατά τα αρχαία χρόνια.
Για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μας πληροφόρησε ότι η φλόγα έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου με προορισμό το Παρίσι όπου και θα φτάσει στις 26 Ιουλίου.
Μας υπέδειξε τον διάδρομο που οδηγούσε στο αρχαίο στάδιο και μας εξήγησε ότι την εποχή εκείνη συμμετείχαν στους Αγώνες μόνο άνδρες αθλητές.
Επίσης, μας μίλησε για τον εμπνευστή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων βαρόνο Pierre de Coubertin για τον οποίο προς τιμήν του υπάρχει το άλσος Coubertin δίπλα στην αρχαία Ολυμπία
Τέλος παρακολουθήσαμε το βίντεο αφής Ολυμπιακής φλόγας με πρωθιέρεια την Μαίρη Μινά.
Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν με την ιέρεια που από τα χέρια της πέταξε ένα περιστέρι ως σύμβολο ειρήνης καθώς κατά τα Αρχαία χρόνια υπήρχε εκεχειρία όταν γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Κατά την δεύτερη διαδικτυακή συνεδρία η Κλέα Παπαέλληνα αναφέρθηκε στη μεταφορική σημασία της λέξης στίβος, που εκτός από την αθλητική αναμέτρηση εμπεριέχει και τον κόπο που κάνει κάθε άνθρωπος για να πετύχει τους στόχους του. Γι’αυτόν τον λόγο μας συμβούλεψε να είμαστε αθλητές της ζωής με θετική επίδραση στους ανθρώπους γύρω μας καθώς βρισκόμαστε στον στίβο της ζωής.
Από το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης η ομιλήτρια Evelyne Pfeifer αναφέρθηκε στις πρώτες γυναίκες αθλήτριες των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που κέρδισαν 1ο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και συγκεκριμένα στις Στάρλι Κούπερ και Σουζαν Λεκλέν και μας έδειξαν και τις ενδυμασίες που φορούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η διαδικτυακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με το σύνθημα: Citius, Altius, Fortius, δηλαδή πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά το οποίο συμπυκνώνει τις αξίες του Ολυμπισμού.
2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών 1024x351

2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα