Εκπαιδευτική Διδακτική Επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και στο Αρχαιολογικό μουσείο Μπεζεστένι.

εξωφυλλο

Σήμερα ,οι μικροί μας μαθητές/τριες των Α΄ Β΄ Γ΄ τάξεων επισκέφτηκαν τη Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη των Σερρών και απόλαυσαν ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Ιστορία της Γραφής.

Ακολούθησε ο διαμοιρασμός  σε ομάδες : η ομαδοσυνεργατική μάθηση είναι μια πολύτιμη πρακτική στην εκπαίδευση των παιδιών του δημοτικού, καθώς προωθεί την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και την αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των μαθητών. Οι μαθητές εργάστηκαν από κοινού για τη δημιουργία έργων και την ανάπτυξη ιδεών, χρησιμοποιώντας τις διαφορετικές τους δεξιότητες και γνώσεις.

Η ιστορία της γραφής είναι μια εκπληκτική πορεία που ξεκινά από τις παλαιότερες ανθρώπινες κοινωνίες και φθάνει μέχρι την εποχή μας, όπου η τεχνολογία έχει μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και διατηρούμε την πληροφορία. Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην εξέλιξη της γραφής ήταν ο δίσκος του Φαιστού.

Με την πάροδο του χρόνου, η γραφή εξελίχθηκε από τις αρχαίες μορφές όπως ο δίσκος του Φαιστού, μέσα από τους αιώνες της ιστορίας, σε πιο σύγχρονες μορφές όπως το αλφάβητο και οι γλώσσες που χρησιμοποιούμε σήμερα. Η ιστορία της γραφής συνεχίζεται να εξελίσσεται, συνδυάζοντας παραδοσιακές μορφές με νέες τεχνολογίες, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά της.

Τόσο ο πάπυρος όσο και η περγαμηνή είναι δύο από τα πιο σημαντικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία γραφή και στη μεταφορά πληροφορίας στο παρελθόν. Οι πάπυροι  χρησίμευαν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για επιστολές, νομικά έγγραφα και λογιστικά κείμενα.

Χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχαιότητα ως μέσο γραφής, ειδικά στην αρχαία Ρώμη. Οι περγαμηνές κυρίως χρησιμοποιούνταν για την καταγραφή νομοθετικών κειμένων, ιστορικών γεγονότων, και γενικά ως έγγραφα που θα διατηρούνταν για μελλοντική αναφορά.

Συνεχίζοντας την ξενάγηση, επισκέφτηκαν  οι μαθητές μας το Αρχαιολογικό μουσείο Μπεζεστένι των Σερρών.Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μπεζεστενί στις Σέρρες είναι ένας από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της περιοχής, προσφέροντας μια εκτεταμένη εικόνα της αρχαίας ιστορίας των Σερρών και των γύρω περιοχών.

Οι συλλογές που φιλοξενούνται στο μουσείο περιλαμβάνουν αντικείμενα από την προϊστορική εποχή έως τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και εκθέματα από τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα που φιλοξενούνται στο μουσείο είναι αγάλματα, κεραμικά, εργαλεία, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που δίνουν μια πλήρη εικόνα της καθημερινής ζωής και των πνευματικών και πολιτιστικών εκφάνσεων των αρχαίων κατοίκων της περιοχής.

2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών 1024x351

2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα