Διαδικτυακή συνάντηση με Γάλλους μαθητές

visio conference site
Την Δευτέρα 27 Μαϊου 2024 οι μαθητές της Α’ τάξης γνώρισαν τους Γάλλους διαδικτυακούς συμμαθητές από το σχολείο École maternelle Pauline Kergomard στην πόλη Arles στη Γαλλία με τους οποίους συνεργάζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning που έχει τίτλο “Discovering Partner countries and their Literacy culture” (μετάφραση στα ελληνικά Ανακαλύπτοντας την γλώσσα των εταίρων , τον πολιτισμό και την λογοτεχνία τους). Η συνάντηση έγινε στην πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης zoom και οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον εαυτόν τους λέγοντας το όνομά τους στα αγγλικά και στα γαλλικά . Αφού παρουσιάστηκαν και οι Γάλλοι μαθητές , τραγούδησαν ένα τραγούδι στα γαλλικά που είχε ως θέμα την καλή διατροφή και οι Έλληνες μαθητές τραγούδησαν στα ελληνικά το τραγούδι “Άσπρα καράβια τα όνειρά μου“. Στην συνέχεια οι Γάλλοι μαθητές μας έδειξαν τις Φρύγες, τις Γαλλικές μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 και οι Έλληνες μαθητές έδειξαν τον Φοίβο και την Αθηνά, τις Ελληνικές μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 ώστε η επόμενη κοινή δράση θα είναι μία συνεργατική ιστορία γνωριμίας των μασκότ στο Παρίσι.
Οι Γάλλοι μαθητές τραγούδησαν το τραγούδι της άλφα-βήτα στα γαλλικά και οι Έλληνες μαθητές τραγούδησαν το τραγούδι της άλφα -βήτα στα ελληνικά αντίστοιχα. Παρουσιάστηκαν λέξεις στα ελληνικά και στα γαλλικά τις οποίες επανέλαβαν οι εταίροι όπως καλημέρα – bonjour, σχολείο- école, αντίο- au revoir.
Η διαδικτυακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση εξώφυλλων βιβλίων στα γαλλικά και στα ελληνικά ώστε τα παιδιά να οπτικοποιήσουν τις διαφορές στη γραφή των γραμμάτων.
Οι Έλληνες μαθητές κατάλαβαν ότι η γραφή στα γαλλικά περιέχει ίδια γράμματα με τα αγγλικά καθώς πρόκειται για το λατινικό αλφάβητο.
Οι Γάλλοι μαθητές παρατήρησαν ότι στα ελληνικά και στα γαλλικά υπάρχουν κοινά γράμματα όπως το o,a, i , s, αλλά και διαφορετικά όπως γ, λ, μ
Παρουσιάσαμε το εξώφυλλο του Μικρού Πρίγκιπα που πρόκειται για βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Antoine de Saint- Exupéry το οποίο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά. Επίσης οι Γάλλοι εντυπωσιάστηκαν από τον τίτλο του παραμυθιού τα Τρία λυκάκια του Ευγένιου Τριβιζά όπου τα λυκάκια είναι οι καλοί χαρακτήρες και το γουρουνάκι είναι αυτό που κάνει την καθημερινότητά τους δύσκολη.
Οι Γάλλοι μαθητές παρουσίασαν παραμύθια όπως τους μύθους του Γάλλου La Fontaine ο οποίος έχει εμπνευστεί από τους ήρωες των μύθων του Αισώπου, δίνοντας στα ζώα ομιλία (“Je chante les héros dont Esope est le père”.
Στο τέλος ρώτησαν οι Γάλλοι μαθητές τι καιρό κάνει στην Ελλάδα και οι Έλληνες μαθητές είπαν ότι έχει ήλιο ενώ εκείνη την στιγμή στην πόλη Arles έβρεχε.
Στην πλατφόρμα eTwinning του έργου έχουν αναρτηθεί βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν με λεπτομέρεια την διάδραση μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων διαδικτυακών συμμαθητών.

Στην διαμεσολάβηση και στην συνεννόηση με τους Γάλλους μαθητές και την δασκάλα τους, Audrey Valentin, βοήθησε η καθηγήτρια γαλλικών του σχολείου, Μακρυπούλια Σταματούλα. Παρούσες στην διαδικτυακή συνάντηση ήταν και η διευθύντρια του σχολείου Dr. Καλλιόπη Κωνσταντίνου και η δασκάλα της Α τάξης, Ευαγγελία Λατρόβαλη οι οποίες συντόνισαν τις δράσεις παρουσίασης του τραγουδιού, της άλφα-βητα , των μασκότ και των βιβλίων.

2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών 1024x351

2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα