Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 η παιδαγωγική ομάδα ERASMUS+ του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας, που εκπροσωπήθηκε από την Dr. Καλλιόπη Κωνσταντίνου, διευθύντρια του σχολείου, την Ευαγγελία Λατρόβαλη, εκπαιδευτικό ΠΕ 70 και την Καρακόλιου Ιωάννα, εκπαιδευτικό ΠΕ70, συνόδεψε ομάδα μαθητών Ε’ και Στ΄ τάξης κατά την κινητικότητά τους στην πόλη Boario Terme–Brescia της Iταλίας με σκοπό να συναντήσουν τους ξένους εταίρους με τους οποίους συνεργάζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ (2021 – 2024) με θέμα “H2O, Think and act for water!”H2Ο, Σκέψου και δράσε για το νερό! με κωδικό αριθμό 2021-1-FR01-KA220-SCH-000034470.Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο προβάλλεται η ανάγκη για προστασία της βιοποικιλότητας των λιμνών, η διατήρηση οικοσυστημάτων και άλλων παρυδάτιων συστημάτων των περιοχών, η τουριστική προβολή των λιμνών και η αειφόρος ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών ώστε να είναι πόλοι βιώσιμης ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα οι 8 Έλληνες μαθητές/τριες του 2ου Δ.Σ. Ηράκλειας με τις 3 συνοδούς τους συναντήθηκαν με τους Ιταλούς μαθητές από το Centro Formativo Provinciale ΄΄G.Zanardelli΄΄ της Ιταλίας στο πλαίσιο συμπράξεων ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ220 με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά τους εταίρους τους και τη Λίμνη Μoro–Iseo/Lake Moro–Iseo
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιταλία είχαν την ευκαιρία:
- Να πραγματοποιήσουν μια αξέχαστη επίσκεψη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Cogno της Ιταλίας, καθώς και σε μια μονάδα καθαρισμού νερού στην περιοχή. Αυτές οι επισκέψεις έδωσαν στους μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις για τις βιώσιμες μορφές ενέργειας και τη σημασία της σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
- Nα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στο Boario Terme και να δουν από κοντά τη διαδικασία εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού.
- Να επισκεφτούν τα λουτρά Boario Terme που είναι γνωστό για τις φημισμένες ιαματικές του πηγές, οι οποίες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και αποτελούν μέρος της παράδοσης της περιοχής εδώ και αιώνες. Το εργοστάσιο εμφιάλωσης εκμεταλλεύεται αυτές τις φυσικές πηγές, διασφαλίζοντας ότι το νερό διατηρεί τα πολύτιμα συστατικά του μέχρι να φτάσει στους καταναλωτές.