Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β΄και Γ΄τάξης του σχολείου μας στα Εκκοκιστήρια του Σιάρκου

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών  των Β΄και Γ΄τάξεων μαζί με τους εκπαιδευτικούς την κ.Λατρόβαλη Ευαγγελία ,τον κ.Τσακιράκη Κωνσταντίνο και τη Διευθύντρια του Σχολείου στα εκκοκιστήρια του Σιάρκου στην Ηράκλεια Σερρών , σήμερα ημέρα Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024,αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία, καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία επεξεργασίας του βαμβακιού. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εκκοκιστηρίου και παρακολούθησαν όλα τα στάδια που ακολουθούνται για την επεξεργασία του βαμβακιού, από τη στιγμή που παραδίδεται από τους παραγωγούς μέχρι την προετοιμασία του για εμπορική χρήση.Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στα πλαίσια του Εθνικού Θεματικού Δικτύου των ΚΕΠΕΑ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ με θέμα:Τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας που υλοποιείται για δεύτερη σχολική χρονιά 2025-2026.

Τα στάδια που παρακολούθησαν:

  1. Παραλαβή βαμβακιού
    Οι μαθητές είδαν πώς γίνεται η παραλαβή του βαμβακιού από τους παραγωγούς, το οποίο φτάνει σε μεγάλες μπάλες ή χύδην φορτία. Ενημερώθηκαν για τη σημασία της σωστής αποθήκευσης και τη διαδικασία της ζύγισης.
  2. Καθαρισμός από ξένες ύλες
    Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τη διαδικασία απομάκρυνσης ξένων υλών, όπως φύλλα, χώμα και άλλες ακαθαρσίες, που μπορεί να υπάρχουν στο βαμβάκι.
  3. Διαχωρισμός σπόρου και ίνας (Εκκοκκισμός)
    Το κυριότερο στάδιο της διαδικασίας είναι ο εκκοκκισμός. Οι μαθητές είδαν πώς το βαμβάκι περνά από ειδικά μηχανήματα που διαχωρίζουν τους σπόρους από τις ίνες. Οι σπόροι συλλέγονται ξεχωριστά και προορίζονται για άλλες χρήσεις, όπως η παραγωγή λαδιού ή ζωοτροφών.
  4. Καθαρισμός της ίνας
    Μετά τον εκκοκκισμό, οι ίνες βαμβακιού καθαρίζονται περαιτέρω για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα σπόρων ή ακαθαρσίες, διασφαλίζοντας την ποιότητά τους.
  5. Συμπίεση και δεματοποίηση
    Οι μαθητές είδαν πώς οι καθαρές ίνες συμπιέζονται και δένονται σε μεγάλες μπάλες, οι οποίες είναι έτοιμες για αποστολή στις βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας.
  6. Αξιοποίηση παραπροϊόντων
    Έμαθαν, επίσης, ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, καθώς οι σπόροι και άλλα υπολείμματα χρησιμοποιούνται για διάφορες εφαρμογές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στον κ.Σιάρκο Γεώργιο και να μάθουν περισσότερα για τη σημαντική θέση του βαμβακιού στην οικονομία της περιοχής. Επίσης, συνειδητοποίησαν τη σημασία της ποιότητας στην παραγωγή βαμβακιού, καθώς και τον ρόλο της τεχνολογίας στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας.

Η επίσκεψη αυτή συνδύασε τη γνώση με την εμπειρία, αφήνοντας τους μαθητές ενθουσιασμένους και με περισσότερη κατανόηση για τη σημασία της γεωργίας και της βιομηχανίας στην καθημερινή ζωή.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Σιάρκο Γεώργιο για την άψογη φιλοξενία και ξενάγηση.

 

2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών 1024x351

2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα