Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

αρχείο λήψης

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα γιορτάζεται κάθε χρόνο στα ελληνικά σχολεία στις 13 Οκτωβρίου για να τιμήσει την εθνική προσπάθεια που έγινε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από την Οθωμανική κυριαρχία και την αποτροπή της προσάρτησής της στη Βουλγαρία κατά τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Μακεδονικός Αγώνας (1904-1908) ήταν μια σειρά από στρατιωτικές και διπλωματικές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων, Βουλγάρων και Οθωμανών, με κεντρικό στόχο τον έλεγχο της Μακεδονίας, η οποία τότε αποτελούσε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε επίσημα το 1904 με τη δράση ένοπλων ελληνικών ομάδων (ανταρτών), που με την υποστήριξη του ελληνικού κράτους, των Πατριαρχικών και της Εκκλησίας, προσπάθησαν να αποκρούσουν τη βουλγαρική επιρροή στην περιοχή, η οποία εκφραζόταν μέσω της Εξαρχίας, της ανεξάρτητης βουλγαρικής εκκλησίας. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (Μακεδονομάχοι), με σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Παύλος Μελάς, ο Καπετάν Κώττας και άλλοι, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής έκβασης του αγώνα.

Ο Παύλος Μελάς, ο οποίος σκοτώθηκε το 1904, είναι μία από τις εμβληματικές μορφές του Μακεδονικού Αγώνα και η θυσία του συμβόλιζε τον αγώνα των Ελλήνων για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας της Μακεδονίας. Το 1908, με την ανακήρυξη της Νεοτουρκικής Επανάστασης, ο Μακεδονικός Αγώνας τυπικά τερματίστηκε, αλλά η σημασία του παρέμεινε στην εθνική μνήμη και αποτέλεσε προπομπό για τους Βαλκανικούς Πολέμους που ακολούθησαν.

Το σχολείο μας, σήμερα  τίμησε τη μνήμη αυτών των αγώνων, τονίζοντας την εθνική και ιστορική τους σημασία.

2ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών 1024x351

2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα